Een schuiltent is een echte must have voor natuurfotografen.

Zit jij jezelf ook altijd te vergapen aan de meest mooie foto's van vogels en zoogdieren die gemaakt lijken te zijn op korte afstand en zonder verstoring van het onderwerp?

Van die foto's bij een vossenhol waar de jonge vosjes spelen, reebokken die elkaar achtervolgen in de bronsttijd, bijeneters tijdens de balts of buizerden met mantelgedrag in de winter. Dat zijn de foto's waar we allemaal van dromen.

Jij kunt ze ook maken met de juiste aanpak, kennis en een goede schuiltent die speciaal voor natuurfotografie ontworpen is.

Wij fotograferen al zo'n 35 jaar in schuiltentjes en  zitten zo'n 10 jaar in de productie ervan. Dankzij vele tevreden klanten die graag hun feedback gaven, hebben wij een aantal tips opgeschreven en toegepast waar iedereen zijn of haar voordeel mee kan doen.

Een schuiltent is een must-have voor veel natuurfotografen die graag van dichtbij vogels en zoogdieren fotograferen. Het is een effectieve manier om erg dicht bij je onderwerp te komen. Kon je zo’n twintig jaar geleden kiezen uit slechts een handvol producten, tegenwoordig zijn er vele aanbieders met tientallen modellen in alle uitvoeringen en prijsklassen.

Er worden vaak jachttenten gebruikt voor natuurfotografie, maar wij zien liever natuurfotografen in speciaal voor hen ontwikkelde tenten. Voor, door en met natuurfotografen!

TIP #1 ZELFBOUW/KOPEN

De eerste vraag zal vaak zijn of je jouw schuiltent zelf gaat maken of gewoon kopen wat er op de markt is. Zelf heb ik er al veel gemaakt en natuurlijk heel veel modellen getest en/of gekocht. De laatste jaren is de keuze zo groot dat er altijd wel iets is dat aan jouw eisen voldoet als je niet zo’n knutselaar bent. En anders kent creativiteit geen grenzen.

TIP #2 KORT/LANG STAAN

Sommige fotografen zetten hun schuiltent slechts voor één dag op, voor een specifiek doel, andere zetten schuiltenten weg voor een heel seizoen of zelfs langer. Voor langere tijd zijn de grotere tenten meer geschikt omdat je meer ruimte hebt voor de inrichting en ook meer bewegingsruimte. Sommige fotografen maken van dekzeil een extra dakbedekking om extra bescherming te hebben tegen de weersinvloeden.

TIP #3 EEN- OF TWEEPERSOONSTENT

Belangrijk is natuurlijk ook of je vaak alleen op pad gaat of samen met een fotomaat. De eenpersoons modellen zoals de Buteo Mark II ( Buteo Photo Gear) en de HBN pro hide zijn geschikt voor één persoon met stoel, rugzak en statief. De middelgrote tot grotere modellen, zoals de Aquila (Buteo Photo Gear) en de Stealth Gear Square Hide zijn wel geschikt voor twee personen met apparatuur.

In sommige tenten is diagonaal liggen zelfs mogelijk als je wil blijven slapen. Natuurlijk vallen tweepersoons tenten door hun grootte ook meer op in het veld en zijn ze niet overal even gemakkelijk te plaatsen. De laatste toevoeging aan het schuiltenten gamma is de eenpersoons ligtent Falco (Buteo Photo Gear)

 

TIP #4 HOOG GENOEG, VASTE ZITPLAATS?

Jouw lichaamslengte doet er natuurlijk ook toe, dus kies altijd een tent waarbij de hoogte voldoende is voor jouw lengte zodat je geen last krijgt van rug- en nekklachten.

Kleine tenten zoals de De Brenner (L1.10 x B 1.10 x H 1.40m) is niet erg geschikt voor grote mensen die op een stoel willen zitten. De Ameristep Doghouse( is eigenlijk een jachttent), de Stealth Gear Square Hide en de Aquila van Buteo Photo Gear zijn zelfs in hoogte te verstellen door de los bijgeleverde fiber poles (152 / 172 cm H of 130 / 150 cm ).

Er zijn ook modellen te koop met een ingebouwde stoel zoals de one- en two-man chairs van Ameristep en Stealth Gear. Luxe, maar weet wel dat, als je beweegt in de stoel, de hele tent meebeweegt. Het zijn eigenlijk jachttenten voor boogschutters en niet voor natuurfotografie bedoelt.

 

TIP #5 CAMOUFLAGEPATRONEN

Veel fotografen vinden het camouflagepatroon heel erg belangrijk, maar dieren maakt het over het algemeen niets uit welk patroon een tent heeft. Wel belangrijk is dat de tent opgaat in de omgeving om vooral nieuwsgierige voorbijgangers niet op je aanwezigheid te attenderen. Voor een deel is het ook een persoonlijke keuze; sommige fotografen hebben alles in één bepaald camouflagepatroon. De keuze bestaat uit uni-, camouflage- en bos/blader-patronen in diverse kleurstellingen.

 

TIP #6 WATERDICHT EN POLYESTER OF KATOEN

Over het algemeen zijn schuiltenten niet 100% waterdicht, maar wel zeer goed waterafstotend. Een normale regenbui kunnen ze doorgaans wel doorstaan, maar voor heftige buien zijn ze niet uitgerust. Je kunt jezelf afvragen hoe vaak je fotografeert als het echt hondenweer is. De HBN heeft een extra dakzeil en is dan van bovenaf waterdicht. Mijn advies is om een tent altijd in te spuiten met impregneerspray en de naden zeker niet te vergeten. Sommige tenten zijn door hun taps toelopende vorm beter in staat om het water af te voeren. Bij tenten met een platter dak blijft het water soms staan.

Er zijn twee soorten tentdoek in gebruik voor schuiltenten: polyester en katoen. Polyester is een sterke kunstvezel met een min of meer blinkend uiterlijk. Katoen is een sterk natuurproduct met een matte uitstraling. Polyester wordt gebruikt voor pop-up tenten en katoen voor dome hides of vierkante modellen. Polyester kan aan de binnenkant voorzien worden van een zwarte coating, bij katoen wordt dit niet gedaan. Polyester ritselt wat meer dan katoen.

 

TIP #7 POP-UP OF STOKKEN

Er zijn twee basismodellen: pop-up tenten en tenten met stokken of fiber poles. Dit zijn verschillende constructie. Pop-up tenten, die in een paar seconden op te zetten zijn, zoals de schuiltent Buteo Mark II ( Buteo Photo Gear) maken gebruik van inwendige springveren. Dome hides en vierkante modellen maken gebruik van fiber poles en/of tentstokken; dat kost iets meer tijd voor het opzetten.

 

TIP #8  HOOGTE EN DE KIJKGATEN

Tenten zijn er in allerlei hoogtes. Jouw keuze moet je laten afhangen van de manier waarop je het liefste fotografeert. Wil je het liefst staan, zitten of liggen om je foto’s te maken? Ook comfort telt. Voor de liggende fotografen zijn er zogenaamde bivi-tenten die uit het leger voortgekomen zijn; speciale troepen gebruiken ze om snel en onzichtbaar hun slaap te pakken. Daar is nu de eenpersoons ligtent Falco voor ontwikkeld, special voor natuurfotografen en je kunt er ook nog in overnachten.

De hoogte van de kijkgaten, die meestal rondom de hele tent zitten, zijn belangrijk voor de weergave van het dier tegen de achtergrond. Veel fotografen prefereren een zo’n laag mogelijk standpunt om het dier vrij te krijgen van de achtergrond. Dit hangt natuurlijk wel samen met het comfort dat je wenst.

De dome hides hebben vaak kijkgaten op twee hoogtes. De pop-up tenten verschillen in kijkhoogtes en dat varieert van zo’n zeventig tot honderd centimeter. Maar je kunt natuurlijk ook fotograferen vanuit statiefpootritsen of de deurzijde. Als je de deur open laat en camoufleert met stof en/of een camouflagenet zijn alle hoogtes beschikbaar.

Als je laag wil fotograferen zijn de Buteo Mark II (25, 75, 90 cm) en de Falco (15 cm) uitgerust met lage fotografeergaten. De Aquila heeft als laagste fotografeergat een hoogte van 60 cm, maar ook van 70 cm).

 

TIP #9 BINNENZIJDE: WEL/NIET GECOAT

De binnenzijde van de tent kent twee mogelijkheden; ongecoat en gecoat. Ongecoat spreekt voor zich, maar gecoat vergt wat uitleg. Gecoat komt alleen voor bij polyester tenten, niet bij dome hides van katoen. De (zwarte) coating in schuiltenten komt eigenlijk uit de jachtwereld en is bedoeld om geur binnen te houden en bewegingen in de tent minder zichtbaar voor buiten maken. Het is een extraatje, maar zeker geen must; de resultaten met tenten zonder coating zijn ook gewoon goed. De tenten van Buteo Photo Gear zijn alle drie voorzien van zwarte coating.

 

TIP #10 GELUID EN CAMOUFLAGE

Tenten zijn geen lawaaimakers, maar polyester ritselt altijd wat meer in de wind dan het zwaardere katoen. Natuurlijk ritselt bij wind de héle omgeving; grassen en blaadjes bewegen óók. Maar geluid vanuit de tent is toch een ander verhaal. Natuurlijk moet de fotograaf, afhankelijk van de situatie, zo min mogelijk geluid produceren. De dome hides absorberen het uitgaande geluid wat beter dankzij het katoen.

Geen van de tenten heeft een voorziening voor volledige camouflage. Wel hebben sommige modellen wat extra leafcut; uitgestanste blaadjes als versieringen aan de bovenkant. Camoufleren gebeurt meestal door een camouflagenet over de tent te hangen. Eventueel extra vast te zetten aan de ogen van de bevestigingspunten voor de scheerlijnen.

De nieuwe lijn van Buteo Photo Gear heeft aan alle zijdes twee touwtjes voor de bevestiging van camouflagenetten of natuurlijke materialen.

 

TIP #11 SPRINGVEREN EN WINDGEVOELIGHEID

De pop-up tenten hebben aan de binnenzijde een frame, gevormd door een zogenaamde springveer. Door deze constructie zijn de tenten zeer klein op te vouwen, maar hoe groter de tent hoe sterker het gebruikte metaal. De kleine Brenner Birdwatching en de grotere  Buteo Mark II (Buteo Photo Gear) zijn zeer gemakkelijk op te vouwen.  De grote tenten zoals de tweepersoons Aquila ( Buteo Photo Gear) zijn daardoor wat moeilijker in te vouwen. De stealth Gear square Hide en Ameristep Doghouse zijn veel stugger en voor veel mensen niet gemakkleijk op te vouwen. Test dit van te voren zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Mocht je de tent gebruiken voor meer permanent gebruik - je laat hem voor langer in het veld staan - dan is dit natuurlijk minder een belemmering.

De windgevoeligheid is een echt aandachtspunt. In het algemeen zijn pop-up tenten van polyester meer gevoelig dan de dome-hides die meestal van (zwaarder) katoen zijn gemaakt. Ook de frameconstructie van de Dome hides zorgt voor meer stabiliteit. Natuurlijk speelt de hoogte van de tent mee. Een Ameristep Outhouse of Stealth Gear Double Altitude Hide van bijna twee meter, met twee springveren in plaats van vier, heeft het zwaarder tijdens winderig weer. Alle tenten worden wel met scheerlijnen en haringen geleverd, dus goed afspannen voorkomt de meeste problemen. De Buteo Mark II heeft een stijver frame gekregen waardoor hij zeer goed wind weerstaat.

 

PRIJZEN VAN € 75 TOT € 500

Tenten zijn er in allerlei prijsklassen, van ongeveer € 100 tot zo’n € 500. De polyester tenten met het pop-up systeem zijn over het algemeen goedkoper dan de dome hides van katoen. Die polyester tenten komen voor het grootste deel uit China en zijn meestal massaproducten waardoor de prijs laag is. De dome hides worden in Engeland vervaardigd door Wildlife Watching Supplies; met echt vakmanschap speciaal voor de natuurfotograaf gemaakt. Een goede keus is de schuiltentenlijn van Buteo Photo Gear; een nieuw merk, maar de makers hebben jarenlange ervaring en zijn zelf ook natuurfotografen.

De duurste tent is de Rue Ultimate Blind: een grote Amerikaanse tent voor professioneel gebruik en een prijs van € 500,00. Hij heeft een systeem van een soort omgekeerde paraplu om hem snel op te zetten en in te vouwen. Nadeel is de grootte en het vele ijzerwerk dat precies in het midden op de grond samenkomt.

 

… AAN DE SLAG!

De keuze aan schuiltenten is tegenwoordig enorm. Kijk naar jouw manier van werken en kies daar de tent bij die het beste aansluit. Wil je eerst eens proberen wat schuiltentfotografie is, dan is een goedkoper instapmodel de beste keuze. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat je je schuiltent gebruikt! Succes. <<

 

Jurgen Sloots

Buteo Photo Gear

Schuiltent.nl

© 2016 - 2020 Schuiltent.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
"Deze website maakt gebruik van cookies, o.a. voor de chatfunctie om u te helpen" Meer informatie Accepteren
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.